23 januari 2024
19:00

Alfta Hockey

Referat: Hofors HC - Alfta Hockey

Inför den viktiga matchen mot Alfta så kom Steelers med bättre förutsättningar och tre femmor plus en extra forward. Davidson var tillbaka i laget men även Nils Elfsberg var tillbaka efter en lång tids skadefrånvaro. Utöver det så hade även Tobias Wallin anslutit och gjorde debut. Den som saknades var Isak Hansson-Johansson från att ha fullt lag tillgängligt. Om vi förlorade ikväll så skulle det i alla fall inte bero på för få spelare tillgängliga. Tyvärr saknade vi back-up keeper så allt ansvar ligger på # 37 Sohlborg denna kväll.
Första perioden karaktäriserades av något av ett ställningskrig där Alfta skapade det mesta och kändes lite tyngre än Hofors i många lägen. Effektiviteten lyste dock med sin frånvaro från båda lagens sida och båda målvakterna gjorde det som behövdes för att freda målet från påhälsning. Alfta fick chansen i powerplay när Viktor Davidson satt på botbänken men boxplay har ju varit lite vår grej denna vinter när andra delar inte fungerat och det gör det även ikväll. Skotten i första perioden slutar 12-8 i Alftas favör vilket väl speglar matchbilden.
Precis som sist så sitter vi kvar i omklädningsrummet när andra perioden börjar och det tar bara femtio sekunder innan Alfta tar ledningen. Den här gången har vi oflyt då vi får en tre mot tvåa och pucken fastnar i vatten efter omspolningen vilket gör att Alfta kan vända och får en två mot etta på oss istället. Emil Lothström kan göra mål på Liam Grandes pass. Uppförsbacke igen tyvärr. Efter ca fem minuter så får Steelers chansen i numerärt överläge då Alftas Linus Wedin visas ut för slashing. Den här gången får vi till ett bra powerplay och # 4 Viktor Davidson kan snyggt göra 1-1 på pass från # 28 Nils Elfstberg och # 23 Filip Sarlind. Efter kvitteringen tuggar sig Alfta till ett spelmässigt överläge och får tryck på Hofors flera gånger i vår zon under längre perioder. Det blir så rörigt i försvaret så att Coach Elfsberg får ta en tidig timout för att förklara vikten av att spela enkelt i egen zon. Tyvärr dröjer det mindre än en minut tills Alfta gör 2-1 på ett individuellt misstag där vi dribblar framför eget mål som siste man och Martin Hellgren får oceaner av tid på sig att lura # 37 Sohlborg i målet. Psykologiskt jobbigt att få det målet emot oss såklart och på det sätt som det sker. Resten av perioden blir händelselös på målfronten med två lag som tar ut varandra ganska bra. Skotten slutar 15-9 till fördel för Alfta.

Tredje perioden har pågått ungefär 4 minuter när vår tekniske serb # 10 Srdjan Subotic tar vara på en målvaktsretur och petar in 2-2. Passet kommer från # 16 Halldór Skulason och # 18 Jegor Romanov. Nu känns det som vi är på gång och Hofors får energi av målet och skapar fler chanser. Det dröjer bara en minut innan # 4 Viktor Davidson gör sitt andra mål för kvällen på pass från # 21 Noel Lenstam och # 25 Linus Hedström. Publiken och laget vädrar morgonluft och vi sitter i frörarsätet för första gången i matchen. När Alftas Liam Grande drabbas av utvisning för hooking får vi chansen att stänga matchen men tyvärr så klickar powerplay denna gång och istället får Alfta energi av att döda utvisningen. De vita checkar fast Hofors i egen zon och vi har förtvivlat svårt att få ut pucken och spela enkelt. Någon ny time out finns inte att tillgå tyvärr.
Jag brukar aldrig klaga på domarna i matchreferat men när Alfta två gånger om tillåts köra över vår målvakt # 37 Sohlborg som slås blodig gång två utan att domarna reagar så faller bedömningsnivån rejält. Hittills har de skött sig med bravur men här skulle Alfta haft minst en två minutare på botbänken. Alfta gör både initimadation bra när de kommer undan med det men även spelmässigt trycker de tillbaka Hofors rejält och till slut ger det utdelning. Efter 12.32 får Alftas Liam Grande pucken helt ohotad i slottet framför Sohlborg efter att pucken åkt som ett fliperspel på olika skridskor och han sätter pucken med ett hårt slagskott. Alfta fortsätter trycka på men Hofors står emot ända fram tills det är bara två minuter kvar då Hoforsbekantingen Niclas Elfsberg gräver fram pucken under Sohlborgs benskydd och petar in ledningsmålet till 3-4. Hofors tar ut målvakten men lyckas inte skapa någon kvittering. Skotten i tredje perioden slutar 16-10 till Alfta vilket ger totalt 43-27 till Alfta.
Sammanfattningsvis en sur förlust där vi var värda poäng. Individuella misstag ställer till det för oss och att vi inte klarar av att spela enkelt och straffa Alfta när de sätter allt på ett kort och trycker tillbaka Hofors efter ledningsmålet till 3-2. Förlusten beror helt på oss själva. Däremot hade vi kunnat få vår målvakt skadad efter två fula pååkningar och det borde beivrats. Nya tag mot sereiledande Valbo HC borta på fredag.